Alles wat je moet weten over rente en je hypotheek

Op dit moment is het relatief rustig op de hypotheekmarkt. Er zijn namelijk weinig rentewijzigingen. Mocht je een huis willen kopen of net gekocht hebben, is het van belang om te weten waar je je geld aan uit gaat geven. De verwachting is dat de marktrentes nog verder zullen gaan dalen. Niemand wil op dit moment de goedkoopste zijn en geldverstrekkers zitten niet te wachten op veel meer hypotheekaanvragen, nu de vakanties beginnen. Je kan dagelijks bijhouden wat de actuele rentestanden zijn. Zo weet je elke dag waar je aan toe bent, om zo de juiste beslissing te maken.      

Overwaarde op je woning

Een overwaarde hypotheek wil zeggen dat de verkoopprijs hoger is dan de hoogte van je hypotheek. Door de stijgende prijzen op de woningmarkt, kan het zo zijn dat ook jij veel overwaarde hebt op je koopwoning. Een overwaarde biedt vele kansen en misschien ook wel voor jou. Maar hoe kan je je overwaarde berekenen? En wat is het precies? De overwaarde is het verschil tussen de huidige woningwaarde en de hoogte van je hypotheek op dit moment. In de volksmond wordt dit ook wel ‘geld in stenen’ genoemd. Er bestaat ook een negatieve overwaarde, dit is als er een restschuld open staat. Dit betekent dat jouw woning minder waar is dan je openstaande hypotheek. Er is een enorme stijging in huizenprijzen en als je al een langere tijd in je huidige woning woont, kan het misschien wel zo zijn dat het huis tegen een stuk lagere prijs hebt aangekocht. Maar hoe langer je er woont, hoe meer kans je hebt voor overwaarde op je hypotheek. De woningprijzen blijven alsmaar stijgen, met elk jaar wel een aantal procent.

Een verwachting maken

Wanneer je een huis koopt, wil je weten waar je aan toe bent. Daarom kan je een hypotheekrente verwachting doen. Zal de rente op korte termijn juist stijgen of dalen? Misschien stabiliseert hij wel. Je kan de actuele rentestanden zien en zo weet je welke keuzes je kan maken. Niemand kan de rentestand met zekerheid bepalen. Er bestaat een kans dat hij over een jaar met een paar procent is gestegen. Niemand kan die zekerheid garanderen. Maar wat je wel kan doen is de ontwikkelingen bijhouden, zodat je in ieder geval een idee hebt welke richting die opgaat. Op basis van het terugkijken en voorspellen, kan je een prognose afgeven wat er gaat gebeuren. Dit biedt verder geen zekerheid.