Wat kan jij doen voor onze planeet?

Ik stond laatst bij de afvalbak Almelo-Zuid toen ik me bedacht: waarom recyclen we niet méér? De afvalbakken puilden namelijk uit met afval dat er niet in hoorde; glas, plastic, van alles. Je zou toch denken dat het redden van onze planeet genoeg motivatie is om kleine dingetjes te doen. Minder vlees eten, meer recyclen, dat soort dingen. Maar voor veel mensen is de aftakeling van onze aardkloot een te abstract iets: ze kunnen het nu nog niet voelen, dus wordt er nu nog niks aan gedaan. Maar als je je toch afvraagt wat je voor Moeder Aarde kunt doen, ik kan je helpen!

Reis groener

Je gaat waarschijnlijk elke dag wel ergens heen. Maar denk eens na over hoe je daar komt: ga je met de auto? Als het antwoord ‘ja’ is, is het misschien goed om na te denken over alternatieve reismethoden. Ga een keer op de fiets als je die mogelijkheid hebt, of pak 1 dag in de week de trein. Het overgaan op een elektrisch/hybride vervoersmiddel is natuurlijk ook fantastisch, maar dit moet maar net in je financiële plaatje passen. Dus met een paar keer per week je auto thuis laten kom je ook al een heel eind.

Woon groener

Er zijn veel kleine energievretertjes verstopt in je huis. Zo ook simpele dingen als je lampen: switch naar energiebesparende peertjes voor een enorm verschil in energieverbruik. Zorg ook dat lampen alleen aanstaan als je ze nodig hebt; als niemand op de badkamer is, licht uit! Het goed (en misschien wel opnieuw) isoleren van je huis is ook erg belangrijk. Zo voorkom je dat er warmte ontsnapt en je dus onnodig stookt. Ook is het slim om je elektronische apparaten uit de stopcontacten te halen als je ze niet gebruikt. Hier denken we vaak niet aan, maar even je laptoplader uit de muur als je boodschappen gaat doen maakt al een enorm verschil.

Eet groener

Wees niet bang, vleesvrij eten is ontzettend lekker. Je hebt vleesvervangers (Beyond Meat is een hele goede) en andere dingen die erg lekker zijn en waarin je vlees helemaal niet mist. Wel is het voor vegetariërs en veganisten belangrijk dat ze goed op hun vitaminegehaltes letten. Vaak mist iemand die geen vlees eet de nodige B12 die je normaalgesproken via vlees binnen krijgt.

Dit zijn enkele kleine dingen, maar door een paar van deze maatregelen toe te passen help je Moeder Aarde al een heel eind op weg. We wonen hier ten slotte allemaal samen, en van een schone, gezonde planeet wordt iedereen blij.