Hypotheek

Hypotheek tips voor komend jaar

Sta je op het punt om een huis te kopen? Dan zal je een hypotheek af moeten sluiten; een enorm spannende stap! Het is per slot van rekening een lening waar je jaren aan vastzit. Er zijn echter een aantal dingen om te overwegen. Wist je bijvoorbeeld dat je tegenwoordig ook heel eenvoudig online een hypotheek af kunt sluiten? Dat kan je een hoop geld en moeite besparen.

In dit artikel lees je wat tips voor komend jaar. Er gaan namelijk weer wat dingen veranderen.

Wat verandert er in 2019?

Zoals je waarschijnlijk wel wist, verandert er elk jaar wel iets aan of omtrent de hypotheek. In 2019 blijkt dat je vooralsnog niet meer mag lenen dan de woningwaarde. De afgelopen paar jaar is het maximaal te lenen bedrag langzamerhand omlaag gedraaid. Dat houdt dus in dat je (bijna altijd) meer eigen geld nodig hebt om een huis te kopen. Er zitten per slot van rekening meer kosten vast aan het kopen van een huis. Zoals de NHG, de notariskosten, overdracht en vaak ook taxatie. Je bent dus niet zo maar klaar.

Ook is er een kleine verandering in het maximaal te lenen bedrag voor mensen die een energieneutraal huis gaan kopen. In 2018 kun je als koper € 25.000,- aanvullende financiering lenen voor een huis, wanneer deze een energieprestatiecoëfficient kent van 0 of lager (ofwel energieneutraal of zelfs energie positief).

Eigen geld, of meer lenen?

Dat is de grote vraag! Het verschilt per situatie. Zelf een bedrag inleggen wordt echter veelal aangeraden, om zo het maandbedrag naar beneden te drukken. Op de lange termijn is dat uiteraard zeer prettig. Zoals gezegd zal eigen geld inleggen in 2019 ook vaker nodig zijn dan nu.

Online een hypotheek afsluiten?

Wanneer je zo je twijfels hebt (heel begrijpelijk) dan heb je ook nog de mogelijkheid om online op zoek te gaan naar je nieuwe hypotheek. Vandaag de dag kun je namelijk zeer gemakkelijk aanbieders en voorwaarden met elkaar vergelijken. Of sterker nog: een vergelijkingswebsite zet de diverse aanbieders naast elkaar, zodat je zelf weinig hoeft te doen. Door de voorwaarden naast elkaar te zetten, heb je in een mum van tijd de juiste hypotheek gevonden!

En wist je dat die online maar € 500,- hoeft te kosten? Bij een goede vergelijkingswebsite kun je vaak direct een lening voor je huis afsluiten. Let er op dat dit geldt voor zowel starters, als voor huiseigenaren die hun hypotheek willen laten oversluiten.