Glucosamine

Glucosamine, water, magnesium en tape

Als deze termen in deze combinatie jou bekend voorkomen, dan is de kans heel groot dat je op een of andere manier verbonden bent met de turnsport. Of je nu zelf turnt of dat je dat in het verleden hebt gedaan, dat weet ik natuurlijk niet. Maar turnen is een fijne sport als je jong bent. Je kunt je in alle mogelijke posities buigen en strekken. Daarnaast krijg je flinke kracht in je armen en je handen. Vlak trouwens je sterke buik- en beenspieren niet uit.
Maar als je stopt, dan zul je dit allemaal wel goed moeten afbouwen en doorgaan naar een andere sport. Je lijf is namelijk zo lang gewend geweest om in beweging te blijven, dat je al snel stram wordt als je plotseling stopt. Om je gewrichten dan een handje te helpen, kun je glucosamine als voedingssupplement slikken. Dit voedingssupplement bevat een stofje dat van nature ook aanwezig is in je gewrichten. En die gewrichten… die heb je na je actieve turn-carrière nog veel langer nodig!
Glucosamine

Pijntje hier, pijntje daar

We willen allemaal oud worden, maar het vooral niet zijn. Het resultaat van dit dilemma zie je regelmatig. Denk maar eens aan die mensen die zich te jong kleden om zich jong te blijven voelen. Ze schaffen, midden in hun midlife-crisis, ineens een motor of een cabrio aan. En wat denk je van de overuren die de plastisch chirurg moet maken om iedereen strak en glad te houden? Toch kun je zelf ook het een en ander doen om goed in je, iets minder strakke, velletje te blijven zitten. Blijf ten eerste vooral in beweging. Rust roest, zeiden ze vroeger. En dat geldt ook voor jouw lijf! Roesten zal het niet letterlijk, maar het functioneren zal zeker achteruit gaan naarmate je achter de geraniums blijft zitten.

Zoek een clubje met leeftijdsgenoten op

Dat heb ik ook gedaan. Wij wandelen twee keer in de week een aantal kilometers. Weer of geen weer, we gaan ervoor. Natuurlijk heb je wel eens geen zin, maar je komt van de bank en weer onder de mensen. Dat is ook belangrijk. Bovendien zorgt het groepsverband voor de figuurlijke stok achter de deur. Als je twijfelt om te gaan, dan denk je aan de anderen en sta je voor je het weet alweer buiten!

Altijd blijven lachen

Als het ook maar half lukt, zorg dan dat je mondhoeken omhoog staan in plaats van naar beneden. Dat kost misschien wat meer moeite, maar je zult merken dat je er van opknapt. Je bent dan ook gemakkelijker te benaderen door anderen. En dat zorgt ervoor dat je blijer in het leven staat! Hierdoor heb je uiteindelijk meer zin hebt om dingen te ondernemen en dat heeft weer als effect dat je lijf in beweging blijft. De ultieme win-win-win-situatie!