houten vloeren

Een nieuw leven blazen in jouw houten vloeren

Als ik eerlijk ben vind ik houten vloeren de beste keuze in ieder huis. Het is authentiek, chique en het straalt klasse uit. Aan houten vloeren hangt dan ook terecht een aardig prijskaartje. Ik kan mij voorstellen dat dit je tegen kan houden om het interieur van jouw woonkamer of slaapkamer te veranderen. Die mooie donkere houten vloer staat misschien minder mooi met de nieuwe blauwe verf voor de muren. Laat jouw houten vloer je er niet van weerhouden jouw interieur te veranderen! Tegenwoordig kun je houten vloeren namelijk prima meenemen in de transformatie, door deze (zelf) te verven.

Stap 1: verf kopen

De allereerste stap die gezet moet worden is natuurlijk het uitkiezen van de kleur. Als je de kleur hebt gekozen is het belangrijk dat je de juiste soort verf voor jouw houten vloeren aanschaft. Ga je van een donkere houten vloer naar een witte vloer? Vraag dan in de winkel naar goede begeleiding bij het uitkiezen van de juiste soort verf. Vergeet bovendien niet een grondverf aan te schaffen. Deze grondverf wordt als een soort basis-laag gebruikt, voor je de vloeren echt verft.

Stap 2: de houten vloeren klaarmaken voor de verf

Nu je de verf hebt gekocht, kun je thuis aan de slag. Zorg dat je de houten vloeren leeg hebt gehaald en gordijnen en/of plinten hebt afgeplakt. Uiteraard kun je hierna niet zomaar de verf over jouw houten vloeren smeren. Voor je begint met verven moet je namelijk de vloeren goed hebben geschuurd. Als het een kleine ruimte is met een redelijk “jonge” vloer, kun je dit met de hand doen. Ik kan me echter voorstellen dat je hier geen zin in hebt als het om een oppervlakte gaat van 70 m2. Je kan in dat geval een schuurmachine huren. Geef bij het huren van de schuurmachine aan hoe “gebruikt” jouw houten vloeren zijn. Hoe ouder de vloeren, hoe grover de korrel van de schuurmachine.

Na het schuren van de vloer is het belangrijk om alle schuurresten goed op te ruimen. Ga een aantal keer grondig met de stofzuiger over de houten vloeren. Je wilt immers niet dat schuurresten in jouw nieuwe verf komen te zitten. Na het schuren moet de vloer ontvet worden. Hiervoor kun je ontvetter gebruiken.

Stap 3: verven

Nu jouw houten vloeren klaar zijn gemaakt voor de verf, kom je toe aan het leukere gedeelte van het werk: het verven. Allereerst moet de grondverf worden aangebracht. Grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting van de laklaag. Het duurt gemiddeld zo’n vijf uur voor de grondverf goed is ingetrokken en je met de echte verf aan de slag kan. Als je niet tevreden bent met de manier waarom de grondverf is aangebracht, kun je nog een keer met de schuurmachine over de vloer heen gaan.

Na het aanbrengen van de grondverflaag, moet je binnen 24 uur de verf aanbrengen op de houten vloeren. Verf met de richting van het hout mee en breng zo nodig meerdere lagen aan. Verwijder na het verven zo snel mogelijk de tape die je hebt gebruikt om plinten af te plakken. Als je dit doet wanneer alles helemaal opgedroogd is, bestaat de kans dat je de verflaag beschadigd. Na 24 uur is het mogelijk om over de vloer te lopen. Het duurt ongeveer een week voordat de laklaag goed is uitgehard in de houten vloeren. Hierna kun je alle meubels terugplaatsen en genieten van jouw nieuwe houten vloer!