Resin art maken met epoxy hars

Met epoxy hars kan je van alles, van vloercoating tot modelbouw. Voordat we beginnen over resin art zullen we eerst bespreken wat epoxy hars is, het belangrijkste materiaal van resin art.

Wat is epoxy hars?

Epoxy bestaat uit twee componenten, hars en een verharder. Wanneer deze twee componenten gemend worden zal er een chemische reactie ontstaan waardoor de vloeibare hars langzaamaan verhard naar een vaste kunststof. Dit resulteert in een helder, hoogglanzend oppervlak.

Epoxy heeft in vergelijking met andere harssoorten zoals polyester en vinylester het voordeel dat het beter scoort op de elementen van hechting en weerstand tegen water, chemicaliën etc.  Epoxy hecht namelijk bijna op elke ondergrond. Echter zal het niet hechten op polyethyleen en siliconen, dit is handig om te weten wanneer je een tijdelijke ondergrond voor je kunstwerk moet hebben.

Epoxy komt vooral voor in de industrie en botenbouw en kan gebruikt worden als lijm, lamineerhars, plamuur of om te coaten. Buiten deze toepassingen is epoxy ook terug te vinden in de kunst. Epoxy kan worden gebruikt om een glanzend en beschermend oppervlak over een schilderij te creëren maar wordt dus ook gebruikt voor het maken van resin art. Dit kan werkelijk van alles zijn, van sieraden tot schilderijen en beeldhouwwerken.

Wat is Resin art?

Resin art is een kunstvorm waarbij gebruik word gemaakt van epoxy in combinatie met kleurpigmenten. Deze pigmenten kunnen vloeibaar zijn zoals inkt of acrylverven maar poedervormen zijn ook uitermate geschikt. Buiten pigment kunnen natuurlijk ook andere dingen worden toegevoegd zoals glitters.

Resin art word gemaakt door het gieten van de epoxy hars, ook hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan experimenteren in het mengen van kleuren, waarbij je aan de hand van tools zoals spatels, schuimrollers of borstels het verloop van de hars op het verfoppervlak kunt beïnvloeden.

Hoe je kunstwerk uiteindelijk eruit gaat zien is sterk afhankelijk van hoe ‘zwaar’, oftewel hoe dekkend je kleur is. Zwaardere kleuren zullen naar beneden zakken, terwijl de half transparante kleuren boven aan het oppervlak zullen blijven liggen. Dit noem je het creëren van cellen, dit kan even oefenen zijn maar wanneer je hier handig in wordt kan je prachtige kunstwerken maken.

Ook kan je variëren in het aanbrengen van lagen, afhankelijk van het object wat je wilt maken kun je ervoor kiezen meerdere lagen epoxy te gieten. Hierbij kun je weer wisselen in het gebruik van kleur, dikte, etc.

Het maken van resin art zal in het begin wat oefenen zijn maar wanneer je kunstwerk eenmaal af is zal het de moeite meer dan waard zijn.